De overgang

Wat zijn opvliegers

Een opvlieger is eigenlijk het bekendste signaal dat de overgang is begonnen. Minstens tachtig procent van alle vrouwen in de overgang heeft er last van, hoewel aard en frequentie heel verschillend kunnen zijn.

Van het ene op het andere moment worden vrouwen overvallen door een enorm warmtegevoel, dat gepaard kan gaan met heftig transpireren. Een plaatselijke vaatverwijding in de huid, waardoor deze roder kan worden. Meestal gebeurt dit in het gezicht en soms doen ook hals en borst mee. Tegelijk met een opvlieger kunnen er ook hartkloppingen optreden.

Opvliegers kunnen heel kort duren, enkele seconden, maar ook wel eens een kwartier of langer.
Op welke leeftijd de opvliegers beginnen verschilt van vrouw tot vrouw. Bij de een beginnen ze jaren voordat de laatste menstruatie optreedt, bij een ander pas na de laatste menstruatie.
Hoelang de opvliegers blijven bestaan, is ook niet te voorspellen. Bij veel vrouwen verdwijnen ze na een jaar weer, bij een enkeling blijven ze doorgaan tot zo’n 10 jaar na de laatste menstruatie.
De frequentie waarmee ze optreden, verschilt niet alleen van vrouw tot vrouw maar ook van dag tot dag. Sommige vrouwen hebben er overdag meer last van, andere alleen‘s nachts. 

De echte pechvogels hebben dag en nacht opvliegers.
Als je ’s nachts opvliegers hebt, leidt dit vaak tot slapeloosheid. Er zijn vrouwen die hun bed uitgaan om te douchen, droge kleding aan te trekken of het bed verschonen. Deze verstoring van de nachtrust leidt maar al te vaak tot oververmoeidheid en prikkelbaarheid.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van opvliegers

Opvliegers hebben alles met hormonale veranderingen te maken. We gaan ervanuit dat de oorzaak in een tijdelijke ontregeling van het warmtecentrum in de hersenen zit.
Deze ontregeling wordt veroorzaakt door een tekort aan oestrogenen. Door de plotselinge daling van oestrogenen komt er in de hersenen een adrenalinestoot vrij, die zorgt voor een stijging van de bloeddruk, versnelling van de hartslag en het wijder open gaan staan van de bloedvaten.
Naast hormonale veranderingen kunnen ook externe factoren de intensiteit en de duur van de opvlieger beïnvloeden. Stress en emoties kunnen bijvoorbeeld versterkend werken. Ook bepaalde voedings- en genotsmiddelen doen dat. Zo zijn er vrouwen die last van opvliegers krijgen als ze alcohol en koffie drinken. De klachten kunnen ook ontstaan na bijvoorbeeld gekruid eten.

De belangrijkste voortekenen en symptomen van de pre-menopauze en de menopauze:

Lichamelijke klachten
Emotionele klachten
Opvliegers
Stemmingswisselingen
Nachtelijk zweten
Hartkloppingen
Spier-, en gewrichtspijn
Prikkelbaarheid
Slapeloosheid
Concentratieverlies
Hoofdpijn
Tintelingen Nervositeit
Pijnlijke borsten
Geheugenproblemen
Duizelingen
Angsten
Vermoeidheid
Depressie
Libidoverlies
Veelal worden deze symptomen na de menopauze minder frequent en hevig.

Voetreflextherapie

Wat kan een voetreflexmassage nu betekenen voor vrouwen in de overgang.
Het is toch immers een natuurlijk proces en geen ziekte?
Voetreflexmassage is er opgericht om de energieverdeling in het lichaam weer in balans te brengen en het zelfgenezend vermogen aan te zetten om het lichaam weer in balans te krijgen. Door middel van voetreflexmassage laat je het proces van de overgang niet stoppen, maar je brengt de overige energiedelen weer in harmonie met elkaar
Je kunt de disbalansen in de energieën van de nier en het hart harmoniseren. Ook kunnen er pathogene (ziekmakende) energieën ontstaan. Door de pathogene energieën te verwijderen, de energietekorten aan te vullen en de disbalansen te herstellen nemen de klachten af.
De ontspannende dieptewerking van reflexologie vermindert gevoelens van stress en spanning. Stimulering van de inwendige klieren helpt tegen opvliegers veroorzaakt door grillig optredende verhogingen van de oestrogeenspiegel. Een paar van de hinderlijke symptomen van de overgang kunnen het gevolg zijn van chronische stress, leidend tot een sterke afname van de bijnierschorsfunctie, dus is stimulering ervan nuttig.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram