Wat zijn opvliegers
Een opvlieger is eigenlijk het bekendste signaal dat de overgang is begonnen. Minstens tachtig procent van alle vrouwen in de overgang heeft er last van, hoewel aard en frequentie heel verschillend kunnen zijn.
Van het ene op het andere moment worden vrouwen overvallen door een enorm warmtegevoel, dat gepaard kan gaan met heftig transpireren. Een plaatselijke vaatverwijding in de huid, waardoor deze roder kan worden. Meestal gebeurt dit in het gezicht en soms doen ook hals en borst mee. Tegelijk met een opvlieger kunnen er ook hartkloppingen optreden.
Opvliegers kunnen heel kort duren, enkele seconden, maar ook wel eens een kwartier of langer.
Op welke leeftijd de opvliegers beginnen verschilt van vrouw tot vrouw. Bij de een beginnen ze jaren voordat de laatste menstruatie optreedt, bij een ander pas na de laatste menstruatie.
Hoelang de opvliegers blijven bestaan, is ook niet te voorspellen. Bij veel vrouwen verdwijnen ze na een jaar weer, bij een enkeling blijven ze doorgaan tot zo’n 10 jaar na de laatste menstruatie.
De frequentie waarmee ze optreden, verschilt niet alleen van vrouw tot vrouw maar ook van dag tot dag. Sommige vrouwen hebben er overdag meer last van, andere alleen‘s nachts.
De echte pechvogels hebben dag en nacht opvliegers.
Als je ’s nachts opvliegers hebt, leidt dit vaak tot slapeloosheid. Er zijn vrouwen die hun bed uitgaan om te douchen, droge kleding aan te trekken of het bed verschonen. Deze verstoring van de nachtrust leidt maar al te vaak tot oververmoeidheid en prikkelbaarheid.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van opvliegers
Opvliegers hebben alles met hormonale veranderingen te maken. We gaan ervanuit dat de oorzaak in een tijdelijke ontregeling van het warmtecentrum in de hersenen zit.
Deze ontregeling wordt veroorzaakt door een tekort aan oestrogenen. Door de plotselinge daling van oestrogenen komt er in de hersenen een adrenalinestoot vrij, die zorgt voor een stijging van de bloeddruk, versnelling van de hartslag en het wijder open gaan staan van de bloedvaten.
Naast hormonale veranderingen kunnen ook externe factoren de intensiteit en de duur van de opvlieger beïnvloeden. Stress en emoties kunnen bijvoorbeeld versterkend werken. Ook bepaalde voedings- en genotsmiddelen doen dat. Zo zijn er vrouwen die last van opvliegers krijgen als ze alcohol en koffie drinken. De klachten kunnen ook ontstaan na bijvoorbeeld gekruid eten.